Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ανακοίνωση Νο54

.

ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΠΝ

Η παρούσα ανακοίνωση έχει σκοπό να σας ενημερώσει περιληπτικά για ότι έχει συμβεί κατά την διάρκεια του χρόνου που μας πέρασε και ταυτόχρονα να σας προετοιμάσει για την επικείμενη Γενική Συνέλευση και για τα θέματα που θα μας απασχολήσουν κατά την διάρκειά της.

Μέχρι το τελευταίο Δ.Σ του 2010 (20/12/10) είχαν απολυθεί  297 μέλη, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 327 με τις απολύσεις που έφθασαν στο ταμείο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2011 αλλά είχαν ημερομηνία απόλυσης εντός του 2010, διαγράφτηκαν 24 μέλη, και γράφτηκαν 13 νέα μέλη, έτσι ο συνολικός αριθμός των ενεργών μελών σήμερα είναι 1762 άτομα.

Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για το 2010 έλαβαν συνολικά 177 δικαιούχοι, συνολικού ύψους 3.304.249,17€. Εξ αυτών 175 περιπτώσεις αφορούσαν οικονομική ενίσχυση συναδέλφων λόγω συνταξιοδότησης ή απόλυσης ή μετάταξης και 2 περιπτώσεις συναδέλφων που απεβίωσαν και έλαβαν οι κληρονόμοι τους την οικονομική ενίσχυση. Μέσος όρος αποζημίωσης 18.668,07€. Στην λίστα αναμονής για πληρωμή στο τέλος του 2010 υπήρχαν 119 άτομα . Επιπλέον έχουν χορηγηθεί 11 βοηθήματα ασθενείας στους συναδέλφους και έλαβαν 7.920,00€.

Σχετικά με το αποθεματικό του Ταμείου μας μέχρι και τις 31/12/2010 σας γνωρίζουμε ότι είναι:

α) ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ύψους                          4.158.000,00€
β) Λογαριασμό όψης ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ                        127.405,73€
γ) Ταμείο                                                                                             109,97€
    ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ                                                                  4.285.515,70€

Το Δ.Σ στην αρχή του 2010  είχε υπολογίσει ότι με τα χρήματα που είχε αφήσει στην όψη (από ισολογισμό 2009, 555.020,84), συν τις εισπράξεις από τις συνδρομές των μελών του 2010 (σύμφωνα με τον προϋπολογισμό περίπου 1.700.000), συν τους τόκους του έτους 2010 (σύμφωνα με τον προϋπολογισμό περίπου 400.000€), συν τα χρήματα από το σπάσιμο δυο ομόλογων αξίας 244.00 και 600.000 αντίστοιχα θα μπορούσε να καλύψει την αναμενόμενη αυξημένη έξοδο των μελών από 110-120 σε 200 περίπου (πέρα από κάθε στατιστικό δεδομένο προηγουμένων αποχωρήσεων) με ένα ποσό της τάξεως των 3.500.000
Στην συνέχεια μας προέκυψε η οικονομική κρίση με την περικοπή των δύο μισθών, την μείωση των αποδοχών μας κατά 20%, την περικοπή μεγάλου αριθμού υπερωριακών ωρών και με την υποτίμηση της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Μετά ήλθε και προστέθηκε το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό που αύξησε κατά πολύ την έξοδο των προς συνταξιοδότηση μελών.
Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα α) μείωση των αναμενόμενων εσόδων από συνδρομές του 2010 τουλάχιστον κατά 500.000€, β) μείωση των τόκων κατά 200.000 γ) στην αρχή μικρή υποτίμηση των ομολόγων, δ) μαζική παραίτηση μελών υψηλότερη της αναμενόμενης και μάλιστα παλαιών μελών του Ταμείου με δικαίωμα υψηλών αποζημιώσεων που ανέβασαν τον μέσο όρο αποζημίωσης  και δ)  απότομη πτώση της αξίας των ομολόγων κατά 40-45%. Μετά από όλα αυτά βγήκαμε εκτός από κάθε πρόβλεψη και  προγραμματισμό. Εμείς είδαμε “μπροστά” αυτό που μπορούσαμε, αν κάποιοι είχαν καλλίτερη ή πιο εμπιστευτική πληροφόρηση από μας ίσως να προέβλεπαν όλα τα παραπάνω και να απέφευγαν την σημερινή κατάσταση.

Το Δ.Σ για να αντιμετωπίσει την κρίση ήταν υποχρεωμένο α) να πάρει αποφάσεις τηρώντας σχολαστικά τα άρθρα του καταστατικού (άρθρο14, παρ.6), β) να ενεργεί πάντα με γνώμονα την πραγματοποίηση των σκοπών του Ταμείου (άρθρο14, παρ.3) και γ) να εξασφαλίσει την σταθερότητα και την ομαλή λειτουργία του Ταμείου για τους νεότερους.
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σας έγιναν γνωστές με την Ανακοίνωση Νο53 του ταμείου ή οποία κυκλοφόρησε στους χώρους εργασίας (τον Ιούλιο 2010) και αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του ταμείου http://taippn.blogspot.com
Στην συνέχεια το Δ.Σ πήρε και επιπρόσθετες αποφάσεις για να βάλει μια τάξη και στις απαιτήσεις των απολυμένων που ζητούσαν επίμονα εδώ και τώρα τα χρήματα που δικαιούνται χωρίς να υπολογίζουν την κρίση ή και αυτούς ακόμη τους συναδέλφους τους που περίμεναν με υπομονή την σειρά τους. Οι πλέον σοβαρές αποφάσεις σε αιτήματα απολυθέντων είναι:
Ομόφωνα να μην δίδονται προκαταβολές (άρθρο 2) και να περιοριστούν τα βοηθήματα ασθενείας.
Ομόφωνα να μην εξοφλούνται εκτός λίστας (κατ'εξαίρεση) περιπτώσεις με σοβαρά προβλήματα υγείας. Αφενός δεν το προβλέπει το καταστατικό αφετέρου είναι πολλές οι περιπτώσεις με σοβαρά έως πολύ σοβαρά περιστατικά υγείας που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα μαζί ή και να αξιολογηθούν κατά σειρά σοβαρότητας ασθένειας.
Ομόφωνα να μην εξοφλούνται εκτός λίστας (κατ' εξαίρεση) περιπτώσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αν πρόκειται για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αυτές να εξετάζονται από τον νομικό σύμβουλο του ταμείου και να γίνεται εισήγηση στο Δ.Σ.
Ομόφωνα να μην εγκριθεί πρόταση εξόφλησης της οφειλόμενης αποζημίωσης σε δύο δόσεις (καταστατικό άρθρο 2). Η πρώτη δόση να περιλαμβάνει μόνο τις καταθέσεις του μέλους και η δεύτερη δόση, μετά την έκδοση της σύνταξης, την προσαύξηση.
Κάποιες από τις αποφάσεις του Δ.Σ θα τεθούν υπόψη της Γ.Σ για επανεξέταση πάντα όμως σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις. Διαφορετικά ίσως χρειάζεται αλλαγή καταστατικού.

Στα πλαίσια αντιμετώπισης της κρίσης το Δ.Σ είναι υποχρεωμένο να αναζητήσει και απαντήσεις σε θέματα που αφορούν το μέλλον  του Ταμείου. Επισκεφτήκαμε τον επιστημονικό Διευθυντή του Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ τον Κον Σάββα Ρομπόλη για να ζητήσουμε την άποψη του και την ανάληψη από μέρους της ομάδας του μιας αναλογιστικής μελέτης για την βιωσιμότητα του Ταμείου. Του εκθέσαμε πολύ αναλυτικά την κατάσταση. Αναγνώρισε την σοβαρότητα του προβλήματος αλλά χωρίς στοιχεία δεν μπορεί να γίνει ούτε ασφαλή πρόβλεψη ούτε να διατυπωθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θεωρεί απαραίτητα τα παρακάτω στοιχεία:
- Πόσα άτομα και με τι ρυθμούς θα φύγουν την επόμενη διετία 2011, 2012;
- Ποσά θα είναι τα άτομα που θα αποφέρουν έσοδα στο Ταμείο από τις συνδρομές τους;
- Τι άλλα έσοδα υπάρχουν για το Ταμείο;
- Τι θα γίνει με το νέο μισθολόγιο και τις αλλαγές που θα φέρει;
- Τι περικοπές δυνητικά μπορεί να  γίνουν ακόμα στις αποδοχές μας;
- Θα υπάρξουν νέες εγγραφές στο Ταμείο έστω και από τις φημολογούμενες μετατάξεις;
- Με δεδομένο ότι η εγγραφή των μελών στο Ταμείο είναι σε προαιρετική  βάση, σε τι ποσοστό
  είσαστε διατεθειμένοι εσείς οι ίδιοι να δεχτείτε τα προτεινόμενα μέτρα που θα προκύψουν από την
  αναλογιστική μελέτη για να στηρίξετε την βιωσιμότητα του Ταμείου;
Ανεξάρτητα από το αν μπορούμε και πότε να δώσουμε απάντηση για  όλα τα στοιχεία θα πρέπει εκ μέρους της Γ.Σ να δοθεί έγκριση για μια δαπάνη ύψους 10.000-12.000 + ΦΠΑ δηλαδή περίπου 15.000€ για την ανάθεση της αναλογιστικής μελέτης.

Πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στην μελέτη βιωσιμότητας που είχε παρουσιάσει η Διοίκηση του Ταμείου στην Γ.Σ στις 28-2-2007 και είχε μοιραστεί στα παρόντα μέλη. Σε αυτή την μελέτη μέχρι και την αρχή του 2010 είμαστε εντός των προβλέψεων μας. Η μελέτη προέβλεπε στην αρχή του 2010 να έχουμε 2112 άτομα και αποθεματικό 6.634.220,35€. Η πραγματική θέση μετά από τρία χρόνια ήταν 2115 άτομα και αποθεματικό 6.357.041,34€.

Ανεξάρτητα από την απόφαση σας για την ανάθεση αναλογιστικής μελέτης σε τρίτους, η Διοίκηση επεξεργάζεται τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της και θα κάνει την δική της πρόταση σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για την βιωσιμότητα του Ταμείου.
Εξετάζονται δύο περιπτώσεις: α) είτε μείωση ποσοστού των δεσμευμένων (κλειδωμένων) παροχών, μόνο στο ποσοστό προσαύξησης. β) είτε υπολογισμό των παροχών με 3% για όλα τα έτη εγγραφής.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν και αναλυθούν κατά την διάρκεια της Γ.Σ.
Είτε γίνουν δεκτές οι προτάσεις της Διοίκησης, είτε προχωρήσουμε στην ανάθεση αναλογιστικής μελέτης μήπως πρέπει να υπάρξει απόφαση της Γ.Σ ότι οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από 1/3/11 ώστε να μην υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στα οικονομικά του Ταμείου;
Μην παραγνωρίζετε το γεγονός ότι η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή (οικονομικό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό) επομένως τα συμπεράσματα των μελετών μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπούν με αλλαγή των δεδομένων των συμπερασμάτων.
Θεωρούμε την παρουσία σας απαραίτητη και σας περιμένουμε.


                                                            ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γ. ΑΒΡΑΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΝ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗΣ
Ο ΤΑΜΙΑΣ
ΕΥΑΓ. ΑΜΟΛΟΧΙΤΗΣ
.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου