Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

.
Πολύς λόγος γίνεται αυτή την εποχή για τα ομόλογα και τα οικονομικά παιχνίδια που παίζονται. Δεν είμαι ειδικός, έπρεπε όμως να μάθω κάποια βασικά πράγματα γιατί και τα χρήματα του Ταμείου μας είναι επενδεδυμένα σε ομόλογα. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα δικά μας ομόλογα είναι του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή τα έχει εκδώσει το κράτος.

Το κράτος εκδίδει από το 1997 άϋλους τίτλους για να δανειστεί χρήματα από τους επενδυτές. Δίνει λοιπόν άϋλους τίτλους και παίρνει χρήματα. Ως αντάλλαγμα, προσφέρει ένα σταθερό ετήσιο επιτόκιο και την υπόσχεση ότι στην λήξη του ομολόγου (π.χ μετά από 5 ή 10 ή 15 ή 20 χρόνια) θα επιστρέψει και το αρχικό κεφάλαιο. Το επιτόκιο αυτό αποκαλείται "κουπόνι".

Η διαπραγμάτευση των ελληνικών κρατικών ομολόγων γίνεται στην ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων). Ο επενδυτής που θέλει να αγοράσει ένα κρατικό ομόλογο θα πρέπει να απευθυνθεί στα υποκαταστήματα των τραπεζών τα οποία έχουν πρόσβαση στα dealing rooms.
Κατά την έκδοση του ομολόγου η τιμή του βρίσκεται στις 100 μονάδες βάσης (ονομαστική τιμή).
Στη λήξη η τιμή του ομολόγου επιστρέφει πάντα στην ονομαστική τιμή, δηλαδή στο 100.
Στο ενδιάμεσο διάστημα η τιμή ανεβαίνει και κατεβαίνει, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις μετοχές στο χρηματιστήριο. Όταν για παράδειγμα προκύπτει μια αρνητική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία και οι επενδυτές πωλούν ομόλογα, τότε η τιμή πέφτει.

Ο συνδυασμός της τιμής και του "κουπονιού" αποτελεί την απόδοση του ομολόγου.
Έστω, ότι η τιμή του ομολόγου πέσει στις 80 μονάδες βάσης και έχει κουπόνι 5%
- Όποιος το έχει και θέλει να το προεξοφλήσει "σπάσει" θα πάρει 80€ για κεφάλαιο 100€ και την ετήσια απόδοση του 5% επί των 100€.
- Όποιος το αγοράσει θα δώσει 80€ και στη λήξη του θα πάρει 100€ συν 5% ετήσια απόδοση, Δηλαδή η απόδοσή θα είναι πάνω από 25%, αν η λήξη του ήταν σε ένα έτος.
Αν η λήξη του ήταν σε δύο χρόνια, τότε η απόδοσή του θα προσαρμοζόταν ανάλογα και θα έπεφτε γύρω στο 12%.
Αν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου είναι 3%, τότε το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης ελληνικού και γερμανικού ομολόγου, θα είναι (12-3)=9 ποσοστιαίες μονάδες ή 900 μονάδες βάσης.
Το spread δείχνει πόσο πιο επικίνδυνο είναι το ελληνικό ομόλογο από το αντίστοιχο γερμανικό. Όσο υψηλότερο το spread, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος. Οι αγορές κυρίως παρακολουθούν το spread μεταξύ των 10ετων ομολόγων.

Έτσι λοιπόν στο τέλος της βδομάδας που πέρασε η τιμή των 10ετων ελληνικών ομολόγων ήταν στις 69 μονάδες βάσης με κουπόνι 6,25%. Αυτό σημαίνει ετήσια απόδοση 11,70%.
Η αντίστοιχη απόδοση του γερμανικού ομολόγου ήταν 2,3%.
Άρα το spread ήταν (11,7-2,3)=9,4 ποσοστιαίες μονάδες ή 940 μονάδες βάσης.

Θετική εξέλιξη στην ελληνική οικονομία σημαίνει μείωση των spread και αύξηση της τιμής των ομολόγων. Αυτή είναι η εξέλιξη που προσδοκούμε με την ελπίδα ότι θα σπάσουμε ομόλογα για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τον χρόνο αποπληρωμής όσων βρίσκονται στην λίστα αναμονής.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου