Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Προβληματισμοί

 .
Τελείωσαν οι Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές, επομένως γυρίζουμε και εμείς στα δικά μας προβλήματα που μας έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση και η πτώση των τιμών των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Ας ελπίσουμε από δω και πέρα να υπάρξει θετικό κλίμα στην αγορά που θα βελτιώσει και τις τιμές των ομολόγων.

Δύο προβλήματα ζητούν λύση
α) Εξεύρεση τρόπου συντόμευσης του χρόνου εξόφλησης των συναδέλφων που έχουν απολυθεί και περιμένουν να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται.
β) Αναζήτηση απαντήσεων σε θέματα που αφορούν το μέλλον  του Ταμείου.

Σχετικά με το πρώτο πρόβλημα
τα περιθώρια είναι πολύ στενά ή σχεδόν ανύπαρκτα. Συνεχίζεται η έξοδος με 25-30 άτομα το μήνα. Λιγοστεύουν τα έσοδα από τις συνδρομές. Πολλά τα αιτήματα για πληρωμή εκτός "λίστας αναμονής" για σοβαρούς λόγους υγείας ή για σοβαρούς οικονομικούς λόγους. Η μη ικανοποίηση του αιτήματος της άμεσης πληρωμής είτε εις βάρος αυτών που προηγούνται στην λίστα είτε με σπάσιμο ομολόγου οδηγεί μερικούς συναδέλφους σε φραστικές επιθέσεις και απειλές για την ζωή μελών του Δ.Σ και την ασφάλεια των οικογενειών τους που χειροτερεύουν την κατάσταση. Αυτό το τελευταίο πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας...  Θα επανέλθουμε στο θέμα…

Σχετικά με το δεύτερο πρόβλημα
στα μέσα του Οκτώβρη επισκεφτήκαμε τον επιστημονικό Διευθυντής του Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ τον Κον Σάββα Ρομπόλη για να ζητήσουμε την άποψη του. Του εκθέσαμε πολύ αναλυτικά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με σοβαρότερο το πρόβλημα της υστέρησης των εσόδων από την μείωση των μελών αλλά και την μη εγγραφή νέων μελών. Αναγνώρισε την σοβαρότητα του προβλήματος αλλά χωρίς στοιχεία δεν μπορεί να γίνει ούτε ασφαλή πρόβλεψη ούτε να διατυπωθούν προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μας ζήτησε αφού πρώτα συμφωνήσουμε στα χρήματα που θα χρειαστούν για μια αναλογιστική μελέτη που υπολογίζονται τουλάχιστον σε 10.000€, ειδική τιμή, να προσκομίσουμε και τα απαραίτητα προς επεξεργασία στοιχεία που είναι:

- Πόσα άτομα θα φύγουν ακόμα μέχρι τέλος του χρόνου;
- Πόσα άτομα και με τι ρυθμούς θα φύγουν την επόμενη διετία 2011, 2012;
- Ποσά θα είναι τα άτομα που θα αποφέρουν έσοδα στο Ταμείο από τις συνδρομές τους;
- Τι άλλα έσοδα υπάρχουν για το Ταμείο;
- Τι θα γίνει με το φημολογούμενο νέο μισθολόγιο;
- Τι περικοπές θα γίνουν ακόμα στις αποδοχές μας;
- Θα υπάρξουν νέες εγγραφές στο Ταμείο έστω και από τις φημολογούμενες μετατάξεις;
- Με δεδομένο ότι το Ταμείο λειτουργεί σε εθελοντική βάση, σε τι ποσοστό είμαστε διατεθειμένοι εμείς οι ίδιοι να το στηρίξουμε;

Απαντήσεις για τα παραπάνω στοιχεία αυτή την στιγμή το Δ.Σ δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να δώσει. Όσο για το κόστος της μελέτης είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η Γ.Σ.
Για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά το Δ.Σ και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρειάζεται ηρεμία και στήριξη. Είναι δεδομένο ότι ηρεμία και καθαρό μυαλό δεν υπάρχει λόγω των πιέσεων που ασκούνται με ανορθόδοξο τρόπο από αρκετούς συναδέλφους που έχουν απολυθεί, αλλά και από όσους πρόκειται να απολυθούν στο άμεσο μέλλον. Υπάρχει άραγε στήριξη από τα ενεργά μέλη του ταμείου;
Σκεφτείτε το είναι κάτι που αφορά όλα τα μέλη όχι μόνο το Δ.Σ

Συνάδελφοι πόσο πρόθυμοι είστε να στηρίξετε το Ταμείου μας;
Θα θέλαμε να ακούσουμε τις απόψεις σας. Στείλτε ένα σχόλιο, γράψετε ένα mail, μια επιστολή και θα αναρτηθεί και στο blogs αν το επιθυμείτε. Συζητήστε και με άλλους συναδέλφους τα προβλήματα, ενημερώστε τους για το blogs του Ταμείου.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου